הצעת חוק-יסוד: זכויות חברתיות של אופיר פינס-פז (עבודה), שהולכת בעקבות מגוון הצעות קודמות שהוגשו על-ידי חברי כנסת מגוונים (מענת מאור דרך עמיר פרץ ועד צחי הנגבי) מאז הכנסת ה-14 (זו שנבחרה ב-1996!), מבקשת לעגן בחוק יסוד את מכלול הזכויות שאינן נכנסות להגדרה של "זכויות אזרחיות" או "מדיניות". זאת, באמצעות קביעת הזכות "לסיפוק צרכיו הבסיסיים [של כל תושב] לשם קיום בכבוד אנושי [כך במקור]", וזאת במסגרת נושאי תעסוקה, השכלה, בריאות, דיור ורווחה.
מבין כל הנושאים הללו, פינס בחר להדגיש שניים שזכו לסעיפים עצמאיים: הזכות להתאגדות מקצועית של עובדים ושל מעסיקים, והזכות לשביתה. לא ברור לי, גם מדברי ההסבר, מדוע דווקא שתי הזכויות הללו זכו להגנה ספציפית, במיוחד משום שהן כבר מוגנות על-ידי חוקי העבודה הרגילים.
חוקי יסוד אחת דינם להיות קצרים ופשוטים להבנה, ולכן ברורה הנטייה לקצר. עם זאת, חבל שפינס לא העדיף בכל זאת לפרט מה כוונתו בזכות ל"סיפוק צרכיו הבסיסיים לשם קיום בכבוד אנושי" של כל אדם. האם, למשל, כוללת הגדרה זו גם את תוכנו של חוק הזכות לעבודה בישיבה? האם לא היה ראוי לפרט מעט יותר איזה מין זכויות כלולות בחוק היסוד המוצע? או להבהיר מהו קיום אנושי בכבוד – משימה שבית המשפט העליון כבר הטיל לפתחה של הכנסת בעבר?
ראוי שבישראל תוגדרנה זכויות היסוד של האזרחים והתושבים במסגרת חוקי היסוד של המדינה, וראוי שזכויות אלו תכלולנה "זכויות חברתיות" — אך ראוי גם הזכויות הללו תפורטנה באופן כזה שיקשה על המדינה לעקוף אותן מבלי להתקל בחומה משפטית בצורה.
(דובי קננגיסר)
שלום רב
אני עובדת במוסד ציבורי – החברה למוסדות חינוך באילת – קרוב ל 5 שנים
במוסד זה, כל העובדים מחוייבים לחתום מידי שנה על הסכם עבודה עם המעביד
(או עד להחלטה לקבלת הקביעות – אני לא בטוחה)
בשיטה זו, מנעו ממני כל השנים הללו לקבל "קביעות" "עובדת תקנית" ולכן גם זכויות נלוות
כמו ליתר המזכירות, קרן השתלמות וקרן פנסיה (טוב שיש חוק עכשיו)
כמו כן, התייחסות מפלה לגבי הצהרת חופשה ליום אחד ומתן הנחות בחוגים ובפעילויות השונות
שיטה זו "עוקפת" את זכות השיוויון בתנאי העבודה – יהיה נחמד אם תמצאו חוק מתאים
למניעת ההפלייה. בתודה ובברכה, חני מאילת 050-8340320
אבקש לא לחשוף ולסכן את ע
תגובה של חני אילת — 14/02/2008 @ 19:33 |